Blog: De werkdag van...


16-03-2016

Blog: De werkdag van...

Meta Oostrom

PMTO therapeut

 

Het is maandag 17.45 uur, ik ruim mijn laatste spulletjes op, doe de lichten uit en sluit de deur. Het zit er weer op voor vandaag! In een oogwenk zie ik de PMTO ouders vertrekken die net nog bij mij aan tafel zaten. Ze hebben hard gewerkt in de sessie van een uur. We hebben gekeken naar wat ze van de week hebben geoefend in de opvoeding van hun kinderen en wat daarin goed is gegaan. Ook hebben we geoefend wat ze van de week willen gaan uitproberen.

 

Ze vonden het spannend maar even samen oefenen helpt ze, zeggen ze, meer nog dan al het gepraat. Door hun veel te bekrachtigen op de kleine stapjes die ze maken, door ze nieuwe opvoedvaardigheden aan te reiken en door het luchtig en leuk te houden (en daar hoort ook een hapje & sapje bij om 16.30 uur!) zorg ik voor een sfeer waarin ze zich begrepen en gesteund voelen en waarin ze kunnen leren.

En ja, dan mag ik ook tegen deze ouders zeggen waar ik mij zorgen over maak; en die zijn er om hun kinderen, heel veel zelfs. Daar hebben we het dan over, samen met de ouders, met andere mensen om hen en ons heen en we maken een plan zodat praten ook doen wordt.

 

We weten dat leren in stapjes gaat, of het nou om ouders gaat of om ons eigen leerproces. Dat is niet anders dan dat ik vanmorgen met een beginnende PMTO therapeut van Lindenhout, een collega-organisatie, om de tafel zat. Enthousiast en gedreven is ze net begonnen aan de opleiding die intensief is en soms voor haar als een trein voelt die maar doorraast.

 

We kijken naar wat van de week goed is gegaan aan de hand van de beelden van haar eerste sessie en maken een plan voor de volgende sessie. We oefenen samen een stukje zodat zij weer de spierballen voelt om de volgende keer weer het beste van zichzelf te kunnen laten zien.

 

Samen van én met elkaar leren, kijken naar je eigen handelen en jezelf willen verbeteren dat is wat ik later op de dag binnen onze organisatie doe met een groep ervaren PMTO therapeuten in de supervisie. We kijken beelden na, geven feedback, brainstormen over vragen en we oefenen om nieuwe ideeën uit te proberen. Ondertussen praat ik hen ook bij over landelijk PMTO nieuws en ontwikkelingen.

 

Tussendoor heb ik nog tijd voor mijn mail en heb ik telefonisch contact met andere opleiders over het voorbereiden van een jaarlijkse bijscholing voor therapeuten. Ook bespreken we telefonisch een Amerikaans PMTO fragment omdat we graag ook buiten onze grenzen de samenwerking en uitwisseling zoeken met onze PMTO collega’s.

 

Zomaar een dag zoals er zo vele zijn waarbij het gedachtegoed en de methodiek van PMTO op alle lagen en alle niveaus terugkomt. En elke dag werken we weer met elkaar aan een hoge kwaliteit zodat ouders en kinderen optimaal profiteren van het beste wat PMTO te bieden heeft.

 

Binnen PMTO gebruiken we vaak de metafoor van de bloem en met het voorjaar voor de deur sluit ik hier graag mee af!

 

 

"Laat het licht schijnen op wat je wilt laten groeien"

 

Zie www.pmto.nl voor meer informatie en interessante filmpjes.

 

Meta Oostrom is PMTO therapeut, supervisor bij Pactum jeugd- en opvoedhulp en Lindenhout en als landelijk opleider verbonden aan het PMTO Kenniscentrum te Duivendrecht.