Blog: De werkdag van...


18-03-2016

Blog: De werkdag van...

Karen Buursen werkt al ruim 18 jaar bij Pactum jeugd- en opvoedhulp. Sinds vorig jaar ook als therapeut “Kinderen uit de Knel”. Hier werkt zij met ouders in conflictscheiding en hun kinderen.

 

Persoonlijk vind ik het fijn om tijdens het uitvoeren van het programma “Kinderen uit de Knel” zoveel collega’s om me heen te hebben waarmee ik kan delen. Ook leuk om zo veelzijdig te kunnen werken binnen de jeugdzorg. Het houdt me scherp en ik leer enorm veel!

 

“Als therapeut ‘Kinderen uit de Knel” (KuK) heb ik altijd samen met beide ouders contact. Eerst tijdens de intakefase, waarin we veel uitleg geven over het programma “Kinderen uit de Knel’, daarna om het verhaal te horen van deze ouders. Het verhaal van de ontmoeting, de verliefde fase, maar ook de pijnpunten van de ouder uit zijn/haar eigen verleden komen hier aan bod.

 

Samen met een andere therapeut, zoeken we naar overeenkomsten om naar de verbinding tussen deze 2 mensen te zoeken. Deze komt het meest naar voren als ze vertellen over de kinderen die ze samen hebben gekregen. Deze kinderen spelen een belangrijke rol bij de KuK. Ook zij komen op intake om hun verhaal te vertellen.

 

Na de intakefase, is er een netwerkavond. Vreselijk spannend! De ouders laten hun kinderen thuis en nemen belangrijke mensen uit hun leven mee. Mensen die voorheen verbonden waren met elkaar en nu vaak een lange tijd geen contact meer hebben gehad met elkaar. Belangrijke mensen van de ene ouder, die achter deze ene ouder staan en de andere ouder dan ook veelal als de “boosdoener” zien. Al die spanningen zijn op dat moment voelbaar.

 

De boodschap die we over willen brengen is dan ook dat als de ouders anders met elkaar gaan communiceren ten gunste van hun kind, deze belangrijke mensen om hen heen een hele belangrijke rol te vervullen hebben. Ook zij moeten mee veranderen ten gunste van de kinderen. De steunende functie die deze mensen hebben is van onschatbare waarde. Zij worden daarom ook betrokken bij het programma KuK.

 

Kind in de knel
En hoe beleven de kinderen kwesties als halen en brengen, schoolkeuzes, alimentatie en andere geldperikelen en nieuwe partners?

 

Kinderen zijn flexibel, maar zij mogen niet die “kameleon” worden zodat ze zich aanpassen voor de ene en voor de andere ouder. Toch is dat wat kinderen doen. Om de ene ouder gelukkig te zien, gaan ze dingen zeggen, zich gedragen waar deze ouder gelukkig van wordt, ook al is dit tegen de andere ouder. Andersom ook. Ouders confronteren elkaar dan weer met de uitspraken van de kinderen en vechten over de zorgen van hen. Het kind voelt zich gespleten en is in innerlijk conflict over de loyaliteit naar zijn ouders.

 

Aan de slag met KuK
Het team “Kinderen uit de Knel” laat ouders steeds weer door de ogen van kinderen laten kijken naar hun eigen situatie. Ouders blijf je, partners ben je niet meer. Dit is anders dan je verwacht had toen je aan jullie gezamenlijk leven begon en de kinderen kwamen. Toch is de situatie nu na de scheiding, de situatie waar je mee verder moet als gescheiden ouders!

 

In acht bijeenkomsten gaan ouders gaan hard aan het werk. De kinderen gaan vervolgens ervaren dat hun vechtende ouders om de andere week in dezelfde ruimte bij elkaar komen ten gunste van hen! Wauw… dat is fijn te ervaren dat ze dat voor jou over hebben!

 

Kindergroep
In de kindergroep komen kinderen met andere kinderen in aanraking die ook ouders hebben die in gevecht zijn met elkaar. Vanuit deze kindergroep gaan kinderen bedenken wat zij aan hun ouders willen vertellen.

 

Dit gebeurt in de 6e bijeenkomst door middel van een geweldige kinderpresentatie. Hierin presenteert het kind aan de ouders wat het voor hem of haar betekent knel te zitten in hun scheiding.

 

Ervaringen van ouders
Ouders presenteren in een 7e bijeenkomst aan hun kinderen wat zij geleerd hebben van het programma Kinderen uit de Knel. Mooie bijeenkomsten, die we samen met het totale programma evalueren in de 8e bijeenkomst. Individuele evaluaties volgen dan om te bespreken hoe de ouderparen verder kunnen als gezamenlijke ouders en wat hiervoor (nog) nodig is.

 

Zo maken we samen in een hele korte tijd verscheurde gezinnen mee en hopen we dat de kinderen na het volgen van dit programma minder in de knel zitten."