Blog: De werkdag van...


19-03-2016

Blog: De werkdag van...

Lotte, 51 jaar oud en ambulant hulpverlener bij Pactum. Ze is geruime tijd werkzaam in de jeugdzorg.

 

‚Äč"Sinds een jaar werk ik voor het team ambulant 16+ in Deventer. Ik begeleid jongeren die zelfstandig wonen, mijn oudste cliënt is 23 jaar.

 

Soms spreek ik af op kantoor, maar vaak kom ik gewoon bij de jongere thuis. Zo startte ik vanochtend met een meisje van 21 jaar die heel veel schulden heeft. Het lukt haar niet hier overzicht in te krijgen en een plan te maken: ze ziet door de bomen het bos niet meer. Het is een flinke klus en het betekent dat als je in deze situatie zit ook echt openheid in zaken moet geven. Het meisje schaamt zich omdat ze zolang haar financiële problemen heeft weggewimpeld. In de paar maanden dat ik haar begeleid heeft ze ook periodes gehad dat ze niet meer gemotiveerd was en soms afspraken niet na kwam. We hebben hier toen een goed - en voor haar confronterend - gesprek over gehad. Daarbij heb ik haar laten weten dat ik er nog altijd voor wil gaan. Ik gun het haar immers heel erg om uit deze ellende te komen. Ik blijf haar motiveren om vol te houden. Gelukkig lukt dit ook bij haar. 

 

Ik heb nu samen met haar een overzicht gemaakt met alle zaken die zij zelf deze week kan doen. Volgende week schrijven we samen brieven naar alle deurwaarders, gaan we alles kopiëren,schrijf ik een begeleidende brief en brengt zij het hele pakket naar het BAD (Budget Advies Dienst van de gemeente). Zij gaan haar dan helpen om in de schuldsanering te komen. Al het voorwerk hebben wij zelf al gedaan en daar is het BAD blij mee.

 

Gelukkig hebben niet alle jongeren die ik begeleid schulden. Het is zeker een groot probleem voor veel mensen, niet alleen jongeren. Inmiddels heb ik veel verstand van wat je allemaal geregeld moet hebben als je 18 wordt. Ik adviseer vaak, wanneer dit mogelijk is, dat ouders bijvoorbeeld de zorgtoeslag krijgen van hun kind en dat zij de zorgverzekering betalen. Als je schulden hebt bij je zorgverzekeraar is het heel lastig hier weer uit te komen. Beter om dit te voorkomen is mijn motto.

 

Vanmiddag was ik bij een meisje die samen woont met haar vriend. Zij waren een klein jaar geleden nieuw in Deventer komen wonen. Dit meisje voelde zich erg onzeker en heeft veel nare jaren achter de rug. In haar puberteit is ze verslaafd geweest en is door meerdere jongens/mannen misbruikt. Eigenlijk was ze niet gewenst toen ze werd geboren en dit heeft ze heel lang ook zo gevoeld. Ze had geen opleiding afgemaakt en ook nooit gewerkt. Maar ze was wel clean, op af en toe een blowtje na.

 

Ik heb haar vorig jaar zomer ontzettend zitten uitdagen om toch een opleiding te gaan doen. In eerste instantie dacht zij dat ze dit niet zou kunnen maar het is haar gelukt. Nis ze erg happy en vooral trots op zichzelf. Haar psychische problemen zijn hier echter niet mee opgelost. Ze is ook naar Dimence  (GGZ) gegaan en heeft nu wekelijkse gesprekken.

 

Ik heb haar een klein jaar begeleid, in het begin kwam ik wekelijks bij haar, daarna eens in de 2 weken. Met haar duidelijke doelen zijn we praktisch bezig geweest en daarnaast hebben we ook veel gesprekken gehad. Ze was enorm gemotiveerd en heeft haar doelen behaald. Vanmiddag hebben we een eindevaluatie gehad en die is erg positief afgesloten. 

 

Dit is zomaar een klein kijkje in de begeleiding die ik geef aan jongeren. Iedereen is uniek en geen enkele route met een jongere is hetzelfde. Dat maakt mijn werk erg afwisselend."