pleegouder
Mensen zoals u…


Iedereen vanaf 21 jaar kan in principe pleegouder worden. Of u nu getrouwd bent of alleenstaand, wel of geen kinderen hebt, hetero of homo bent, in een rijtjeshuis woont of in een vrijstaande villa. Het belangrijkste is dat u een kind een stabiele leefsituatie, warmte en veiligheid kunt bieden. En dat u tijd en ruimte heeft om voor een pleegkind te zorgen.

Een kind dat u kent
Ongeveer de helft van alle pleegkinderen woont bij een pleeggezin dat ze al kennen: bij grootouders, tantes en ooms, onderwijzers of buren. Deze belangrijke vorm van pleegzorg noemen we netwerkpleegzorg en heeft veel voordelen. Een kind blijft in z’n vertrouwde omgeving en voelt zich snel op z’n gemak. Pactum kijkt daarom altijd eerst of een kind bij familie of bekenden kan wonen.

Een kind dat u niet kent
Als een kind niet bij familie of bekenden kan wonen, zoeken we een ander pleeggezin. Ieder kind is anders en heeft een andere benadering nodig. Wij kijken daarom altijd welke pleegouder het beste past bij een kind dat pleegzorg nodig heeft. Het is belangrijk dat een kind en zijn of haar ouders een klik hebben met een pleegouder, en dat een pleegouder een klik heeft met een kind. Samen besluiten we of een kind in een pleeggezin wordt geplaatst.