Meedraaien in jouw gezin
Pactum kent pleeg- en zorggezinnen. Er zijn veel overeenkomsten tussen beide zorgvormen. In beide situaties neem je een kind in huis dat door omstandigheden (tijdelijk) niet meer bij de ouders kan wonen. Het kind draait (een aantal dagen per week) mee in jouw dagelijkse gezinsleven, komt in jouw gezin tot rust en kan weer een gewoon dagritme opbouwen en positieve ervaringen opdoen. Jouw gezin is een veilige, ondersteunende omgeving waarin het kind de kans krijgt om zich positief te ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan het opdoen van positieve normen en waarden, leren praten over problemen, zichzelf beter leren kennen, leren doorzetten en leren aanpakken.

Een pleegouder vertelt
‘Wij werken allebei, dus hebben we bewust gekozen voor kinderen rond 12 jaar. Kinderen die al een beetje zelfstandig hun ding kunnen doen. Toen kregen we de vraag of we een jongen van 16 jaar - én een echte puber - wilden opvangen. Dat was even schakelen, maar we dachten waarom ook niet. Uiteindelijk heeft hij 14 jaar bij ons gewoond.’
– pleegouder Peter
Ontdek de pleegouder in jezelf
Een zorggezin vertelt
"De eerste keer was best spannend”, zegt Marjan. “Je bent onzeker of het gaat lukken. Maar het is ons erg meegevallen. Zo’n jongere draait gewoon mee in onze dagelijkse routine, dat werkt ook het beste. Het is mooi om iets te kunnen betekenen voor jongeren die niet zoveel geluk hebben in hun leven.’
- zorggezin Aad en Marjan
Ook jij kunt zorggezin wordenOok jij kan het verschil maken!
Je hoeft geen speciale ervaring te hebben om een pleeggezin te worden. Wat je wel nodig hebt, is een open hart, empathie en de bereidheid om deel uit te maken van een bijzondere reis.
Er zijn heel veel mogelijkheden, dus grote kans dat er ook in jouw persoonlijke situatie een mogelijkheid is om een kind dat het niet makkelijk heeft gehad (tijdelijk) een thuis te bieden.
De gezinssamenstelling is in een pleeggezin zorggezin niet van belang. Het doet er niet toe of je alleenstaand bent, of je een gezin vormt met een man of een vrouw of met een persoon van hetzelfde geslacht. Als je een groot hart hebt voor kinderen kun je altijd iets betekenen.
Al vanaf 21 jaar kun je een kind van een ander (tijdelijk) een thuis geven. Ook als je al wat ouder bent, kun je een kind van een ander opvoeden.
Een opleiding of ervaring is niet nodig. Iedereen doorloopt een uitgebreide selectie en screeningsproces waarin we bekijken of de geselecteerde zorgvorm ook past bij jou (en jouw gezin).
Wil je graag iets betekenen voor een kind, maar kun of wil je niet de volledige zorg voor een ander kind op je nemen, ook dan zijn er mogelijkheden. Het (tijdelijk) wonen in een pleeggezin kan variëren van weekend zorg, partiële zorg tot voltijdszorg. Een kind opvangen in een zorggezin is altijd voltijds.
Ook kun je ervoor kiezen om voor een bepaalde periode een kind een thuis te bieden, bijvoorbeeld voor maximaal een jaar. Of kies je liever voor crisisopvang waarbij je een kind acuut opvangt voor slechts een aantal weken.